Opetusvälineet, materiaalit ja Peda.net

Opettaja sopii ainealansa päätoimisen opettajan kanssa opetusväline- ja materiaalihankinnoista. Opettaja on vastuussa hänen haltuunsa uskotuista avaimista ja tavaroista. Välineistöä ei saa siirtää tilasta toiseen sopimatta päätoimisen opettajan tai toimiston kanssa. Opiston kustannuksella voidaan hankkia opiskelijoille tarvikkeita tai välineitä vain sovituissa poikkeustapauksissa. Opettajan lainaamat välineet, tarvikkeet sekä avaimet palautetaan toimistoon tai sinne, mistä ne on haettu.

Peda.net

Keravan Opiston verkko-oppimisympäristönä käytetään Peda.net -palvelua. Opettajat voivat käyttää Peda.nettiä oman opetusmateriaalin alustana, opetuksen tukena, jakaa opiskelumateriaaleja sekä järjestää verkko-opetusta ja -kursseja.

Opettaja luo itselleen tunnukset Peda.netiin ja saa käyttöönsä rajoittamaton työskentely- ja tallennustilan nimeltä OmaTila.

Peda.net -palvelussa tuotetaan sisältöä joko OmaTilaan tai oppilaitoksen tilaan. Kun opettaja on luonut omat tunnukset, hän saa ylläpitäjän oikeudet Keravan Opiston Peda.net -sivujen oman kurssinsa sivulle, jolloin hän pääsee luomaan kurssille sisältöä.

Näin luot Peda.net käyttäjätunnuksen peda.net_tunnus_ohje.pdf

Ohjevideoita Peda.net käyttäjätunnuksen luomiseen ja sivujen tekemiseen löytyy täältä

Kopiointi

Opettaja voi tuoda omat monisteet tai monistaa itse. Opisto ei tulosta eikä kopioi opetusmateriaaleja, vaan opettaja vastaa niistä itse. Opettaja voi kopioida Opiston toimistossa tai Keravan lukiossa, jossa tarvittavan koodin voit pyytää päätoimiselta opettajalta tai toimistosta.  Muiden laatimia materiaaleja voi kopioida Kopioston luvan  sallimissa rajoissa.

Keravan kirjaston tiloissa opettavat voivat tarvittaessa monistaa kirjastossa, mihin saat pyydettäessä ohjeistuksen päätoimiselta opettajalta tai toimistosta. 

Tekijänoikeudet

Kopiraittila on innostava pelillinen tekijänoikeuksien oppimisympäristö verkossa. Kopiraittilassa opitaan mm. tekijänoikeuden perusasioita ja teosten luvallista käyttöä. Vapaaseen sivistystyöhön sopii toisen asteen ja korkeakoulujen materiaaleihin kehitetty Open Badge –osaamismerkki

Voit lukea lisää Open Badge -osaamismerkeistä osana oman osaamisen tunnustamista https://badgefinland.fi/tekijanoikeustaituri-ja-tekijanoikeusekspertti-osaamismerkit/

Musiikin esittäminen:
Opetuksessa saa käyttää musiikkia

 • alkuperäisestä lähteestä
 • kopiona laillisesta lähteestä 
 • laillisista musiikkikaupoista ostettuna (esim. iTunes)
 • HUOM! Spotifyn kuluttajatili (Free tai Premium) kieltää julkisen käytön, Spotify Business-tililtä musiikkia saa esittää julkisesti.

Luvat:

 • Verokortilla työskentelevät tuntiopettajat: Opisto on hankkinut kopiointi-, tallennus- ja esitysluvat. 
 • Laskuttavat opettajat: Luvat hankittava itse.

Youtube:

 • Käyttöehdot kieltävät julkisen käytön, turvallisinta olla käyttämättä. 
 • Jos on pakko käyttää niin ainoastaan CC-lisenssillä varustettuja videoita ja laillisesti la-dattuja opetusvideoita saa näyttää.
 • Suosituksena on se, että opettaja laittaa linkin ja kukin katsoo videon itse.


Muut luvat:

 • Yle Areenaa ja Elävää arkistoa saa katsoa opetuksessa suorana
 • TV1, TV2, MTV3, Yle Teema ja FST5 saa katsoa tallenteina
 • Creative Commons -lisenssillä (vapaa käyttö) löytyy videoiden lisäksi mm. musiikkia ja valokuvia 

Lisätietoja:  www.musiikkiluvat.fi     www.tekijanoikeus.fi       kopiraittila.fi


Päivitetty 06.08.2020 klo 10:59