maalis 12
Matkakertomus käsityömatkasta Saamenmaalle

​29.9.2017 TIISTAI

Käsityömatka alkoi Rovaniemeltä mihin kaikki matkalaiset kokoontuivat, osa saapui tiistaina 29.2. yöjunalla tai lentäen, osa oli saapunut jo aiemmin. Ryhmä asettui bussiin jonka kyydissä kuljimme seuraavat 6 päivää. Ensimmäinen pysähdys oli Saariselällä jossa lounaan jälkeen saimme tutustua Siulassa esillä oleviin saame-laisten pukuihin, pukujen ja käsitöiden elävään perin-teeseen.

Sajos eli Saamelaiskulttuurikeskus teki meihin kaikkiin suuren vaikutuksen. Sajoksessa kokoontuvat Saamelaiskäräjät joka on Suomen saamelaisten korkein poliittinen elin ja joka valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi. Lisäksi talosta löytyy mm. Saamelaisarkisto ja Saamelaiskirjasto, tiloja näyttelyille ja teatteriesityksille. Saamelaiset ovat Euroopan unionin alueen ainoa alkuperäiskansa. Nykyisin saamelaiset asuttavat Suomen, Norjan, Ruotsin ja Venäjän pohjoisinta aluetta. Saamelaiset tekevät kulttuurillista ja poliittista yhteistyötä yli valtiorajojen.

kasityomatka_a.jpg
Saamelainen käsityö, duodji, kehittyi tarpeesta luoda kestäviä ja kauniita käyttöesineitä luontoa säästeliäästi käyttäen. Käsitöiden valmistaminen on vuorovaikutusta luon-non kanssa: materiaalit hankitaan luonnosta ja sieltä koristelutkin saavat usein inspiraationsa. Nykyisin käsityö on sekä taidetta että elinkeinoa. Jokaisella alueella on oma tapansa tehdä saamen käsityötä. 

Sajoksen näyttelyssä näimme upeasti valmistettuja käsitöitä ja saimme ensimmäisen tilaisuuden tehdä ostoksia käsityömyymälä Duodji Shopissa. Legendaarinen hotelli Inari majoitti ryhmämme.
kasityomatka_saamenmaalle_2017 02.JPG

30.8.2017 KESKIVIIKKO

Päivän aikana tutustuimme saamelaisuuteen monella tavalla. Vierailimme SAKK:ssa eli Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.SAKK:sta voi valmistua mm. kokiksi, luonto-ohjaajaksi, poronhoitajaksi, käsityöalan artesaaniksi, lähihoitajaksi, merkonomiksi tai matkailupalvelu-jen tuottajaksi. Sen lisäksi voi opiskella saamen kieltä ja kulttuuria, media-alaa sekä erä- ja luonto-oppaaksi. Lisäksi voi suorittaa ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja. Oppilaitos järjestää myös monipuolista aikuiskoulutusta.

Tutustuimme käsityön opetukseen. Saimme aavistuksen käsitöiden, materiaalien, tekniikoiden, värien ja kuviomuotojen merkityksestä, jotakin pitkästä perinteestä joka säilyy.

Bures boahtin - Saamelaismuseo Siida toivotti meidät seuraavaksi tervetulleeksi. Tutustuimme museon näyttelyyn oppaan johdolla. Tutuiksi tuli Pohjois-Lapin luonto ja alueen kulttuurin kehitys. Käsitys alueen erityisestä, paikallisesta ja omanlaisesta käsityökulttuurista vah-vistui. Oli upeaa nähdä mitä ja miten monella tapaa poroa ja alueen luonnon rikkauksia on hyödynnetty käyttötuotteissa ja miten ne on taidokkaasti koristeltu eri tekniikoin.

Siida on myös ulkomuseo ja luontokeskus. Ulkomuseolla tutustuu erilaisiin saamelai-siin asumuksiin sekä pyyntitapoihin. Luontokeskuksen asiakaspalvelu antaa myös neu-voja ja vinkkejä retkeilyyn.

kasityomatka_saamenmaalle_2017 170.JPG

Näiden kahden ensimmäisen päivän aikana olimme jo saaneet uskomattoman tietopaketin saamenmaan kulttuurista ja käsitöistä. Emme arvanneetkaan mitä kaikkea tulisimme vielä kokemaan ja oppimaan! Inarin tutustumiskohteiden ja Siidassa syödyn lounaan jälkeen matKasimme noin 110 km Sevettijärvelle Toini Sanilan porotilalle.

Matkalla pysähdyimme Saamelaiseten hautausmaalla Sevettijärvellä. Porotilalla tutustuimme Miina Sanilan keräämiin ja ostamiin, käsityö-mestari Matleena Fofonoffin käsityöaarteisiin. Illallinen, saunominen ja uiminen takasivat varmasti jokaiselle hyvät yöunet!

IMG_1487.JPG

31.8. 2017 TORSTAI

Vuorossa oli yksi matkan odotetuista kokokohdista. Käsityömestari Matleena Fofonoff saapui porotilalle ja opetti meille peukaloidun nauhan tekemistä. Käsitöiden ohessa ja jos aikaa jäi, sai jokainen tutustua alueeseen, tehdä kävelyretkiä luonnossa ja nauttia Lapin rauhasta.

kasityomatka_saamenmaalle_2017 209.JPG

Ruoka porotilalla oli mahtavaa, poronlihaa, paikallista kalaa, lakkahilloa ja kaikkia mahdollisia herkkuja sai syödä niin paljon kuin jaksoi. Näitä herkkuja ei helposti unohda!

kasityomatka_saamenmaalle_2017 269.JPG
1.9.2017  PERJANTAI

Pieni pysähdys vielä Sevettijärven perinnetalossa ja sitten matka jatkui kohden Näätämöä, Jäämerta, Pykeijaa, Tana Brota ja Varanginvuonoa.

Perinnetalo esitteli saamelaisten elämää, pihapiiriä ja elinkeinoja. Myös täällä näimme perinteistä pukeutumista ja saamelaisilla, perinteisillä käsityötekniikoilla valmistettuja käsitöitä. Pieni myymälä houkutteli myös ostoksille.
kasityomatka_saamenmaalle_2017 288.JPG

Kolttamuseo, Itä-Saamen museo, virallisesti Ä´vv Skolt Sámi Museum, avattiin vuonna 2017 Koillis-Norjan Neidenissä (suomeksi Näätämö).

Koltat, koltansaamelaiset elävät Kuolan niemimaan liepeillä, Suomen Venäjän ja Norjan alueella. Suomessa kolttia on jäljellä noin 600, ja enimmäkseen he elävät Inarin Sevettijärvellä, jonne väki Petsamosta evakuoi-tiin. Museo esittelee koko alueen perinteistä elämäntapaa ja historiaa kuvin ja esinein. Vanhimmat esineet olivat 2 500 vuotta vanhoja mutta ihan uusiakin siellä oli - myös meille jo tutuksi tulleen Matleena Fofonoffin valmistamia. Meille vain vahvistui millaisen mestarin opissa olimme saaneet olla!

kasityomatka_saamenmaalle_2017 391.JPG
Kun museo jäi taakse, aloimme jo innolla odottamaan jäämeren näkemistä. Maisema muuttui ja saavuimme Pykeijaan. Pykeija on kuuluisa kuningasravuistaan ja suomalaisista asukkaistaan. Jopa kaupoissa sai palvelua suomen kielellä ja tunnelma oli mukavan kotoisa. Pykeijan bistron isän-tä esitteli meille ravut ja ateria maistui - taas olimme yhtä kokemusta rikkaampia. Jäämeri ja sen rannat olivat kaunis maisemareitti. Pääsimme sulattelemaan kaikkea päivän aikana näkemäämme Tenojoen sillan viereen, Tana Brohon, Tana Hotelliin.

2.9. 2017 LAUANTAI

Lauantaina oli ohjelmassa perinteiset saamelaismarkkinat, VUONNÁMÁRKANAT Varangerin saame-laismuseolla Varangerbotnissa Norjassa. Saimme tutustua tunnelmaan ja markkinoihin. Markkinoilla myytiin käsitöitä ja paikallisia ruokia. Aikaa oli myös ruokailla alueella ja tutustua museon näyttelyihin. Ehkä upeinta oli ihailla värikästä markkinakansaa, haistella ruokakojujen tuoksua ja katsella maisemaa, koko ajan kirkastuvaa taivasta Varanginvuonon yllä.

kasityomatka_saamenmaalle_2017 564.JPG
Várjjat Sámi Musea - museon näyttelyissä ja toiminnassa on pääpaino merisaamelaisessa kulttuurihistoriassa. Näytteillä on mm. kivikautisia löydöksiä ja perinteistä merisaamelaista esineistöä. Saamenkäsityö eli duodji sekä kieli ovat tärkeitä kulttuurin kantajia. Duodji on aina siirtynyt perinteenä äidiltä tyttärelle ja isältä pojalle. Nykyään dudji-ammattilaiset ottavat nuoria myös verstailleen ja koulutusta voi jatkaa korkeakoulutasolle saakka.

kasityomatka_saamenmaalle_2017 540.JPG
Kukaan ei varmasti osannut arvata kuinka suuri yllätys meitä vielä illalla odotti. Noin 280 km matkaa bussilla ja olimme takaisin Suomessa, majoittumassa Saariselälle, Kakslauttaseen ja aivan uusiin lasi-igluihin.

Taivas oli pilvessä vielä kun majoituimme mutta jo illallisen aikaan se selkeni. Reissun viimeisenä yönä siis vielä ilta-toimet, sänkyyn ja ihailemaan revontulia - ne olivatkin vielä kokematta - niin paljon muuta olimme jo nähneet!

3.9. 2017 SUNNUNTAI

Taivas oli pilvessä vielä kun majoituimme mutta jo illallisen aikaan se selkeni. Reissun viimeisenä yönä siis vielä ilta-toimet, sänkyyn ja ihailemaan revontulia - ne olivatkin vielä kokematta - niin paljon muuta olimme jo nähneet!

Yksi Lapin ehdottomista aarteista on myös Lapin kulta. Kullan huuhdonta, myytit ja tarinat kullan ympärillä ovat legen-daarisia. Tarinat ja tosiasiat on koottu yhteen Tankavaaran kultamuseossa. Museo on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja opastettu kierros antoi meille tuhdin tietopaketin aiheesta.

Rovaniemeltä lähdimme ja sinne myös päätimme matkan. Arktikum oli kuitenkin vielä nähtävä. Mielenkiintoiset näyttelyt ja hyvä ruoka sinetöivät yhteiset kokemuksemme.
kasityomatka_saamenmaalle_2017 608.JPG
Matkan antia saamme sulatella vielä pitkään. Kaikki syömämme herkut muistamme vielä kauan. Saamelainen käsityökulttuuri on elävää perintöä joka kehittyy ja kasvaa ajassa, perinteitä kunnioittaen ja vaalien. Myös meillä on mahdollisuus antaa näkemämme vaikuttaa siihen miten suhtaudumme omiin käsitöihimme ja pe-rinteeseemme, antaa sen vaikuttaa suunnitelmiimme ja toteutuksiimme. Tietämyksemme ja kunnioituksemme kaikkeen käsityöperinteeseen varmasti vahvistui. Uskon, ettei meistä monikaan etukäteen arvannut kuinka vaikuttavaa osaamista, yksilöllisyyttä ja perinteen tietämystä tulemme kokemaan. Mieleenpainuva matka. Kiitos Keravan opiston matkan järjestelyistä - tähän voi varmasti kaikki yhtyä!

Näkemisiin - Oaidnaleapmai!

Kirjoittaja: Marjo Vainio
Valokuvat: Marjo Vainio

LUE KOKO MATKAKERTOMUS: 
pdf-muotoisena


maalis 01
Uudet upeat kudontatilat

Keravan Opiston kudonta-asema on  muuttanut  talvilomaviikolla Hyyppärästä keskustaan. Juuri remontoidut uudet kudontatilat sijaitsevat osoitteessa Kauppakaari 11. Samassa osoitteessa mutta viereisissä tiloissa toimii myös kädentaitojen ompeluluokka sekä monitoimiluokka.

"Tämä on synergiaetu. Kädentaitojen harrastajat pääsevät saman katon alle ja voivat näin oppia paljon toisiltaan. Voimme tehdä helpommin myös yhteisprojekteja tulevaisuudessa", totesi kädentaitojen vastuuopettaja Aune Soppela. Ja näin varmasti tuleekin käymään. Molemmissa tiloissahan on usein aamusta iltaan saman henkiset kädentaitajat koolla.

IMG_0610_Kuvaaja Eija Lindström (2).jpg

"Saimme tänne keskustaan saman verran kangaspuita kuin Hyyppärässä mutta sijainnin takia saamme varmasti enemmän asiakkaita", iloitsi kudonnanohjaaja Kristiina Elomaa-Kallas. Kudonnan opetus jatkuu uusissa tiloissa jatkuu opinto-oppaan mukaisesti. Kudonnanohjaaja on paikalla maanantaista keskiviikkoon kello 9-14 ja torstaisin kello 14-19. Opetus jatkuu kesäkuulle asti, jolloin tarjolla on kaksi koululaisten kudontakurssia.

IMG_0615_Kuvaaja Eija Lindström.jpg

Lisätietoja: kudonnanohjaaja artenomi Kristiina Elomaa-Kallas, puh. 040 3184418

helmi 26
Graffitiakatemia alkaa

​Helmikuun lopulla Keravan Opiston Nuorten opistossa alkaa "Graffitiakatemia"-nimellä kulkeva kymmenen kerran kurssi. Graffiti- ja katutaidetyöpajoja sekä lyhyempiä kurssejakin on Keravalla järjestetty useita vuosittain jo verrattain pitkän aikaa: ensimmäiset kurssit Häkin luvallisen graffitiseinän rakentamisen jälkeen pidettiin vuonna 2010.

1.jpg

Kloverallt, MadC, Psyke & Ira Keravan graffitiseinällä kesällä 2017
Kuva: Marko Prosch


Työpajoissa ja lyhyillä kursseilla on ollut mahdollista saada ensimmäinen kosketus graffitien tekemiseen. Aikaa on kuitenkin ollut käytettävissä suhteellisen rajallisesti, joten kosketus on väistämättä jäänyt pintapuoliseksi ja harrastuksessa kehittyminen on ollut siitä eteenpäin kunkin omasta aktiivisuudesta kiinni. Graffitiakatemiassa asian suhteen mennään syvemmälle: tarjolla on mm. luennot graffitikulttuurin ja –taiteen historiasta, graffitin peruskirjainmuodoista ja niiden traditioista sekä graffitista yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä. Kun tähän lisätään ohjattuja käytännön harjoitteita kirjainten luonnostelusta spraymaaleilla maalaamiseen, erilaisten tekniikoiden, välineiden ja tyylien esittelyä sekä kulttuurin omaan termistöön / graffitislangiin tutustumista, niin akatemiaan osallistuvilla pitäisi sen loppuessa toukokuun alkupuolella olla jo suhteellisen hyvät valmiudet lähteä tavoittelemaan "burnereiden" tekemistä.

2.jpg

Hende ja länsimetro, 2016

Kevään aikana akatemiassa vierailee 2 pitkän linjan graffitiosaajaa ja –asiantuntijaa: Anssi Arte (Mm. "Forms of Rockin'"-kirjan takana oleva graffitityylien erityisasiantuntija) ja Pete "Hende" Nieminen (graffititaiteilija, jonka teoksissa on usein voimakas yhteiskunnallisesti kantaa ottava ulottuvuus).

Mikäli jo nyt tuntuu siltä, että kiinnostaa kovasti, niin ilmoittautua voit täällä

3.jpg

Henden ja Deos:in "Hävetkää"-maalauksessa oli esillä Vantaan urheilupomoja vuonna 2016

Tähän loppuun mainittakoon pari erityisen houkuttelevaa asiaa:

- Graffitiakatemia on maksuton. 
- Osallistumisen alaikäraja  on 15v. Tästä voidaan kuitenkin poikkeustapauksissa joustaa. Yläikärajaa ei sen sijaan ole. Tervetulleita ovat niin 20-, 40-, 60- kuin 80-vuotiaatkin jos innostusta ja nuorekasta asennetta löytyy.

4.jpg

"Forms of Rockin'"-kirjan tekijä Anssi Arte pitää luennon graffitiakatemiassa

Tervetuloa mukaan!

Terveisin,
Jouni "Psyke" Väänänen
Graffitiakatemian ohjaaja /
Kaupunkitaiteesta vastaava projektipäällikkö /
Ammattigraffititaiteilija
jouni.vaananen@kerava.fi
040 318 2880

helmi 02
Olemme kaikki täydellisen uniikkeja

"Ihan kun se luennoitsija olisi ollut täällä meidän kanssa. Ihan turhaan olisin matkustanut Jyväskylään kun tämän luennon näki etänäkin", hihkaisi eräs opiskelija kevään ensimmäisen etäluennon jälkeen, jossa esiintyi professori Liisa Keltinkangas-Järvinen. Ja samaa tuumasivat muut 40 osallistujaa Opiston kokoustilassa Sampolassa.

Keltinkangas-Järvisen luennon aiheena oli perimän ja ympäristön merkitys käyttäytymiseen ja temperamenttiin. Hän määritteli ihmisen ikään kuin taloksi, jonka kauas näkyvä ylin kerros on käyttäytyminen. Sen alla keskimmäisenä kerroksena on ihmisen persoonallisuus ja ikään kuin tämän ihmistalon perustana on pitkälti perinnöllinen temperamentti.

Alin kerros temperamentti käsitetään joukkona synnynnäisiä taipumuksia, jotka eivät kuitenkaan määrää kenenkään kehitystä. Se sisältää asioita kuten sensitiivisyys, aktiivisuus, emotionaalisuus, joustavuus ja järjestelmällisyys.  Lapsena temperamenttipiirteet ovat eniten näkyvissä. Sen sijaan aikuisena kukaan meistä ei voi selitellä huonoa käytöstään temperamentilla sillä temperamentti ei ole se kerros ihmisessä joka aiheuttaa huonoa käytöstä. Oman temperamentin tunteminen auttaa kuitenkin ymmärtämään paremmin itseään ja läheisiään."Kukaan ei mene naimisiin temperamentin takia mutta avioeroja sen takia on kyllä tullut", nauratti Keltinkangas-Järvinen yleisöä.

Keskimmäiseen ihmistalon kerrokseen nimeltä persoonallisuus kuuluu ihmisen ympäristön kanssa yhteistuumin tehdyt päätökset, päämäärät sekä asenteet, joita ihminen voi kehittää ja usein tietoisesti kehittääkin elämän varrella. Keltinkangas-Järvinen tyrmäsi myös rekrytoinnissa käytettävät kaupalliset persoonallisuustestit, koska ne eivät kerro siitä miten ihminen käyttäytyy esimerkiksi erilaisissa oikeissa työtilanteissa.

Kaikkein näkyvin ja ylin kerros meissä ihmisissä on käyttäytyminen. Me ihmisten teemme tietoisia päätöksiä ja valintoja elämässämme käytöksemme kautta. Päätämme järkiperäisesti päivittäin ja hetkittäin miten käyttäydymme eri tilanteissa, kuten esimerkiksi juuri työpaikalla. 

Luento tempaisi todellisesti mukaansa ja jätti hyvän luennon tunnusmerkkeinä paljon uutta ajateltavaa. Ja erityisen hyvän mielen loppusanoillaan: Jokainen ihminen meistä on täydellisen uniikki. Ja jopa täydellisen omanlaisensa. Asiaa voi miettiä siltä kannalta, että kykenisikö kukaan muu elämään minun elämääni? Ja vastaus on että, ei. Elämäni on sen takia ainutkertaista ja uniikkia koska kukaan ei pysty elämään sitä niin kuin minä".

Kirjoittaja:  Leena Helminen / suunnittelija-koordinaattori, Keravan Opisto

 

KEVÄÄN 2018 LUENTOJA:

14.2. klo 14-16 Etäluento: Aivoterveys ja muistisairauksien ehkäisy / FT. Satu Jyväkorpi, Helsingin yliopisto/ Gerontologinen ravitsemus Gery ry

15.2. klo 18-19.30 Minustako kevytyrittäjä / KTM Jaana Laitinen

1.3. klo 18-19.30 Miksi linnut muuttavat / dosentti Juha Tiainen

8.3. klo 18-19.30 Suomalaisia naistaiteilijoita 1950- ja 1960-luvulla / FM Eija Olsson

14.3. klo 14-16  Etäluento: Äkilliset aivoverenkiertohäiriöt (TIA) / ylilääkäri Sari Avikainen, KSSHP

15.3. klo 18-19.30 Perintö ja testamentti /OTK Taneli Lallukka

22.3. klo 18-19.30 Miten nukun paremmin / uniterapeutti Susan Pihl

28.3. klo 14-16  Etäluento:Home ja terveys – uusinta tietoa hometutkimuksista / professori Tuula Putus

4.4. klo 14-16 Etäluento: Mitkä ovat olleet ja ovat suomenkielisen kirjallisuuden "pysyvät jalanjäljet" / Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme

5.4. klo 18-19.30 Apua sisarusten välisiin ristiriitatilanteisiin / tunne-ja vuorovaikutuskouluttaja Elina Kauppila

12.4. klo 18-19.30 Puutarhatoimittajan matkassa / hortonomi Paula Ritanen-Närhi

 

Luennoille voi ilmoittautua verkossa (opistopalvelut.fi/kerava),  Yhteispalvelupisteessä tai tulla luennon alkaessa ovelle maksamalla 4€ / 5€ käteisellä.

marras 28
Kirjoituskilpailun Maa jossa elän -mitalistikirjoitukset

​1. SIJA -Anne Aho

Kirjailija Tiina Raevaaran perustelut: 

Anne Ahon teksti on rakennettu yksinkertaisen mutta toimivan idean varaan: se liikuttaa lukijaansa viikon verran eteenpäin, torstaista torstaihin. Viikonpäivä kerrallaan lukija hyppää Suomen itsenäisyyden alkuhetkistä kirjoittajan omaan syntymään, Keravan kaupungin alkuhetkiin, ajasta ja aikakaudesta toiseen, sote-uudistuksesta Tivoli Sariolan perustamiseen. Kaikki aika, mennyt ja ehkä tulevakin, on ikään kuin olemassa yhtä aikaa, ja kaikki, mitä Suomessa on tapahtunut tähän saakka, on muokannut meistä sellaisia kuin nyt olemme. Ihmiset syntyvät ja kuolevat, elävät arkea ja juhlivat.

Voittajatekstiä on ilahduttavan vaikea luokitella mihinkään kirjallisuuden genreen: siinä on piirteitä niin tietotekstistä, esseestä kuin kaunokirjallisuudestakin. Se on sujuvasti kirjoitettu ja jänteväksi rakennettu.

Maa jossa elän- Anne Aho

Kun Suomi itsenäistyi, oli torstai. Tavallinen arkipäivä. Helsingin raitiovaunut kuljettivat kaupunkilaisia eduskuntatalon ohi edestakaisin samalla hetkellä kun Suomen itsenäisyysjulistus talon sisällä hyväksyttiin. Stockmannin pukeutumis- ja hattuosastolla kävi vilkas kauppa. Pakkanen sai ihmiset etsimään lämpimiä karvatakkeja ja talvisaappaita. Torstaina oli ostettava viikonlopun läskisoosit ja täytettävä jääkaapit. Sanonta "torstai on toivoa täynnä" tuli tuona päivänä todemmaksi kuin koskaan koko kansalle. Suomalaisten sydämiin syntyi toivo, luottamus ja valo. Sen toivon voimalla moni on tehnyt työtä omilla käsillään ja suurella sydämellä, Suomessa ja Suomelle. Torstaita kehtaa sanoa työn päiväksi. Samalla se on lupaus tulevasta perjantaista. 

Kun Tivoli Sariola pystytti ensimmäisen huvikioskinsa Keravalle, oli perjantai. Keravasta tuli sirkus-, tivoli- ja huvilakaupunki. Perjantaina. Päivänä, jolloin työntekijöillä alkaa viikonloppu. Kaikki odottavat perjantaina, silloin voi antaa itselleen luvan rentoutua, nauttia huvituksista ja kulttuurista. Perjantaina suomalainen pyörähtelee tanssilavalla, käy Alkossa, menee teatteriin, juhlii pikkujouluja, kokoontuu ravintoloihin ja harrastaa seksiä. Suomalainen viihtyy luvalla ja palkiten itsensä rankan työviikon jälkeen. Perjantai on monille viikon paras päivä, vaikka joskus onkin pelätty 13. päivä. 

Kun itse synnyin suomalaiseksi oli keväinen lauantai, lankalauantai. Suomi oli ehtinyt jo kypsään keski-ikään. Luterilaisuus oli jalkautunut maahan jo aikaa sitten ja kaikki olivat viimeistään kansakoulussa oppineet pääsiäisen ajan tapahtumat.  Lauantaina suomalainen saunoo Jakomäen vuokrakerrostalon B-rapun lenkkisaunassa, oman mökkijärven rannalla Puumalassa, mummolan pihan perän puusaunassa Jokioisissa, hotellin upouudessa kattosaunassa Helsingissä, kerrostalon ahtaassa sähkösaunassa Tampereella. Saunassa on myös synnytetty, parannettu ja pesty ruumiita. Sataan vuoteen mahtuu 5217 lauantaina. Mutta saunoja suomeen mahtuu monin verroin enemmän. Oma sauna on oma onni monelle suomipojalle. Saunan lauteilla sulkeutuneinkin jörrikkä jakaa elämänsä kipua ja kaipuuta kaverille.

Kun suomalainen herää sunnuntaihin soivat kirkonkellot. Ympäri Suomea samaan aikaan. Sunnuntai on luomisen seitsemäs päivä. Kun Luoja lepäsi, oli ihmistenkin määrä luvalla laiskotella. Se on päivä jolloin ihmiset nukkuvat pitkään, harmittelevat krapulaansa, siivoavat kaappeja, ulkoiluttavat koiria ja vierailevat serkuilla. Sunnuntaina syntyneet ovat onnen lapsia, elämän Hannu Hanhia, joita onnistaa milloin Veikkauksen arvassa, milloin rakkaudessa. Sunnuntailasten kasvoilla paistaa aina aurinko.

Kun Keravan uusi kirjasto avattiin, oli maanantai. Maanantaina kaikki aukeaa ja alkaa. Virastot, kirjastot ja Kela avaavat ovensa. Joka paikkaan pääsee asioimaan ja kaikilla suomalaisilla on oma sosiaaliturvatunnus. Monella on myös pankkikortti, HSL:n matkakortti, kirjastokortti, salikortti, S-kortti, Plussa-kortti ja ajokortti. Maanantaina pääsee aamulla terveyskeskuksen laboratorioon verikokeisiin. Suomessa on saanut kautta aikain hyvää terveydenhuoltoa ja sairaana suomalaiset ovat tasa-arvoisia. Verorahoilla hoidetaan niin Kauniaisten asukkaat kuin kontulalaisetkin.

Kun Keravasta tuli kauppala, oli tiistai. Myöhemmin Keravasta tuli kaupunki. Suomessa kunnat ja kaupungit saavat päättää itsenäisesti monista asioitaan. Eduskunnassa kuitenkin päätetään kansalaisia koskevat lait ja viimeistellään suurimmat poliittiset linjaukset. Moderni Suomi ajaa kiivaasti Sotea läpi.  Sadan vuoden aikana Suomen tasavallalla on ollut 12 presidenttiä. Kekkosen muistavat kaikki. Muutama vuosikymmen sitten Kekkonen oli vastaus jokaiseen kysymykseen. Nykyään on muotia, että kuntia yhdistetään. Enää ei edes ole ristiinalaisia, on vain mikkeliläisiä.

Kun Suomi juhlii 100-vuotissyntymäpäiväänsä, on keskiviikko. Suomessa on juhlittu kautta aikain syntymäpäiviä, häitä, jääkiekon MM-kultaa, olympiamitaleja, Sibeliusta, juhannusta, syksyn satoa ja uutta vuotta. Kyllä suomalainen osaa juhlia, vaikka juhlimistapoihin hiipiikin joskus kansanomainen vaatimattomuus ja itsensä vähättely. Mutta nyt 100-vuotispäivänään suomalainen saa esittää ylpeänä ja selkä suorassa sinivalkoista kädenjälkeään.

Yhteen viikkoon mahtuu sata vuotta ja sata vuotta on kuin yksi viikko. Suomi alkoi torstaina ja juhlii upeaa ikäänsä keskiviikkona. Jokainen suomalainen on syntynyt jonain viikonpäivänä ja kuolee jonain. Kaikkina päivinä on rakastettu, vihattu, saunottu, naurettu, itketty, levätty, aherrettu, petetty, ymmärretty ja autettu.

Kun itse synnytin esikoiseni tähän maahan oli torstai. Se torstai oli karkauspäivä. Karkauspäiviä on mahtunut sataan vuoteen 24. Suomi ei lopu satavuotisjuhlaan, siihen keskiviikkoon. Karkauspäivä, tuo kalenterin ylimääräinen päivä on yksi eriskummallinen lupaus siitä että viikot jatkuvat, vuodet jatkuvat ja elämä jatkuu. Tulee uusi aamu, uusi arki ja uudet juhlat


2. SIJA - Jaana Mäkelä:

Kirjailija Tiina Raevaaran perustelut:

Jaana Mäkelän runo on lyhyt ja yhden idean varaan rakennettu, mutta ehdottoman kaunis ja harkittu. Askel askeleelta, tai ikään kuin henkäys henkäykseltä lukija etääntyy maankamaralta, ehkäpä keravalaiselta tontilta, maapallon ulkopuolelle ja lopulta kokonaisen galaksin tähtien sekaan.

 Runo oli hyvin visuaalinen ja sen mukana oli helppo elää. Oli myös ilahduttava poikkeus lukea tekstiä, jossa "maa" oli käsitetty suuremmaksi kuin vain yhdeksi valtioksi, ja jossa ihminen laitettiin paikalleen maailmankaikkeuteen muutenkin kuin vain kansallisuutensa perusteella.

Jaana Mäkelä

kaksikymmentäkaksi askelta itään

kolmekymmentäkaksi askelta pohjoiseen

seitsemänsataaneljä neliömetriä

yksi kuudesosa tontista numero kolme

puolet määräalasta numero yhdeksänsataaneljä

minun osuuteni tämän pallon pinnasta

ja kokonainen tähtitaivas

kaikki kotigalaksini viisisataatuhattamiljoonaa tähteä

askelmerkkieni yllä


3. SIJA - Pirja Peltomäki:

Kirjailija Tiina Raevaaran perustelut:

Pirja Peltomäen novelli "Pummi ja Pegasos" oli inhorealistinen ja lähes groteski kuvaus yhteiskunnan eriarvoistumisesta ja hyvinvoivien ihmisten välinpitämättömyydestä. Sosiaalityöntekijä kyllä näkee avuntarvitsijan kurjuuden, mutta antautuu koneiston edessä ja on lähinnä helpottunut, kun pykälät siirtävät ongelman eli kärsivän ihmisen pois hänen vastuultaan. Novellia ei voi kutsua kauniiksi, mutta tarpeelliseksi ja herätteleväksi kyllä voi. Silmien sulkeminen ongelmilta ei koskaan ole oikein.

Pummi ja pegasos/ Pirja Peltomäki

Ostoskeskuksen katolla rautainen pegasos kohottautuu kohti taivasta teräksisin siivin. Kansaneläkelaitoksen, sosiaalitoimiston ja K-kaupan katot muodostavat kolmion, jota asiakkaat kiertävät kulmasta kulmaan. Lokakuun aamu nostaa sumua. Kerrostalojen ikkunariveissä on monta pimeää pystysuoraa sarkaa, joissa ei vielä ole herätty aamuun. Ikkunat eivät avaudu. Valvon ja tuijotan työhuoneen ikkunasta lasten hiekkalaatikkoa, jossa punainen lapio on upotettu syvälle märkään hiekkaan. On vielä hiljaista ja pimeää.

Aulassa istuu lihava mies repaleiset muovikassit sylissään. Hiukset painautuvat rasvaisina päälakea vasten. Miehen kasvot punoittavat. Harmaa pusero kiristyy vatsan ympärille kireänä kuin siskonmakkaran kuori ja puseron edusta on likatahrojen kirjailema. Pysähtynyt kello lyö sekunneista minuutteja, minuuteista tunteja. Vuoronumerot vaihtuvat. Mies katsoo silmiin ja puristaa kättäni, kun pyydän hänet huoneeseen. Laittaessani oven kiinni pidätän hetken hengitystä. Minulla ei ole mitään sanottavaa.

- Martti Penttilä, päivää.

- Sosiaalityöntekijä Sari Räsänen. Voitteko ensin täyttää tämän hakemuksen?

- No voi saatana. En minä näitä papereita osaa täyttää. Eikö tämä nyt muuten selviä. Ainoa kerta, kun minä tänne tulen enkä varmaan tule turhan takia. Mitä tähän laitetaan?

- Täyttäkää henkilötietonne, osoitteenne, tulonne ja menonne.

- Ei minulla ole osoitetta. Minä asun Lehmusojan leirintäalueella teltassa. Ei siinä osoitteita tarvita.

- No, mikä teidän edellinen osoitteenne on ollut?

- En minä tiedä. Joskus olen ollut Lahdessa kirjoilla, mutta siitä on jo aikaa. En minä sinnekään kuulu. En minä kuulu vissiin minnekään.

- Missä te asuitte viimeksi, vaikka viime talvena?

- Teltassa minä olen asunut. Enkä turhaan ole tänne asti kymmentä kilometriä polkenut, että mikä saatana tässä on niin vaikeaa?

Mies kaivaa muovikasseistaan verotodistuksia, automaattikuitteja ja tiliotteita. Paperit ovat liimaantuneet toisiinsa ruskealla liisterillä. Haju on kammottava. Yritän suoristaa papereita kopioimista varten. Jätän miehen huoneeseen hetkeksi yksin. Ruskeista laikuista jää märät jäljet kopiokoneen ikkunaan eikä tositteista saa mitään selvää. Oven suussa on jo jonoa. Menen käymään esimiehen luona, mutta hän ei ole paikalla. Kokous on alkanut kymmenen minuuttia sitten. Olen myöhässä. Kerron huoneessa istuvalle Penttilälle, että otan hänen asiansa esille kokouksessa. Pyydän häntä soittamaan puhelinaikana. Penttilällä ei ole puhelinta ja punakat kasvot muuttuvat laikukkaiksi. Hän huohottaa hyvin raskaasti.

Ovi läimäistään kiinni. Menen seisomaan ikkunan luokse. Lasten leikkikenttää ympäröivillä penkeillä istuu tuttuja. Katkolta palannut pariskunta tulee ulos ravintolasta takertuen toisiinsa horjuen. Miehet retostelevat toisilleen viinan juomisella, parhailla ryyppypaikoilla sekä sossun kusettamisella. Susikoira kyyristelee penkin alla. Pitkätukkainen, farkkutakkinen mies kiskaisee sitä silloin tällöin hihnasta. Pullo kulkee ringissä piiloutuen povitaskuun poliisiauton kiertäessä ostarin edestä. Ikkuna on auki. Huoneesta pitää tuulettaa ihmisen haju pois.

Kahvitauolla alkaa särkeä päätä. Pyydän Seijalta buranaa ja hän kaivaa nopeasti liukenevaa huoneensa sinisestä kaapista. Seija haukkuu minulle aamulla tapaamiaan asiakkaita. On hyvä tuulettaa välillä. Kehun Seijan särmikkäästi leikattua tukkaa, se saa hänet iloiseksi. Kosmetologi on suositellut aniliininpunaista huulipunaa, joka sopii uuteen hiusväriin paremmin kuin pinkki. Kaapin taakse on piilotettu kokovartalopeili. Seija harmittelee, kun ikkunalaudan joutsenkokoelma harvenee päivä päivältä, vaikka hän on liimannut joutsenet sinitarralla kiinni. Joskus ne lentävät kotikäynnillä meitä vastaan. Puhelin soi. Alkaa puhelinaika.

Lähiön pegasoksen, puoliksi pummin ja puoliksi hevosen, varjo lankeaa nuorisotalon seinään. Aurinko pilkistää kerrostalojen välistä. Käyn kaupassa. Toivon, että en kohtaisi asiakkaita ainakaan kassalla. Hävettää, kun itsellä on rahaa ja toinen ostaa vaan halpaa perunaa. Avaan toimiston turvalukon avaimella ja lasken saldotunnit. Niitä on paljon. Esimies ei ole tullut. Vahtimestari viuhtoo käytävällä vastaan ja supattaa. Aulassa odottaa asiakas.

Martti Penttilä haluaa ehdottomasti tavata minut. Hän on käynyt uimahallin saunassa ja kertoo ottaneensa kovat löylyt. Penttilä ei ole kuitenkaan vaihtanut vaatteita, sillä hänellä on sama harmaa pusero ja verryttelyhousut. Sierettyneet kädet puristuvat nyrkkiin. Nöyryytys ja häpeä piilevät siellä. Lenkkitossun kantapäässä on reikä, josta näkyy känsäistä ihoa. En katso miestä silmiin vaan tuijotan tietokoneen näyttöruutua keskittyneesti. Minulla ei ole mitään sanottavaa.

- Te ette kuulu meidän alueellemme. Kuntien välinen raja kulkee Lehmusjoen leirintäalueen vierestä siten, että leirintäalue jää toisen kunnan puolelle.

- Mitä helvettiä?

- Niin, teidän tulee ottaa yhteyttä Kyyrylän sosiaalitoimistoon.

- Pitäkää rahanne saatana!

Penttilä nousee ylös ja reuhtaisee lattialle levinneet muovikassit mukaansa rynnätessään ulos huoneesta. Pilaantuneen ruuan ja märän villavaatteen haju jää leijumaan ilmaan.

Ulkona mies avaa pyörän lukon ja lähtee polkemaan ostoskeskuksen kolmiosta poispäin. Lihava ruumis heiluu satulassa. Penttilä on paljain päin eikä hänellä ole päällystakkia. Lenkkitossut lipsuvat polkimilla. Keltaiset muovikassit hierovat itseään vasten toistensa täysinäisiä vatsoja pyörän sarvissa. Postin edessä mies joutuu väistämään humalaista pariskuntaa. Lehtensä ravistaneet puun oksat osuvat Penttilää kasvoihin ja hän horjahtaa. Minä avaan ikkunan ja hengitän syvään, kun mies ajaa ylikulkusillalta alas autojen sekaan.

kesä 15
Keravan Opisto veti ainutlaatuisen kansainvälisen hankkeen - työpajoissa liki 900 osallistujaa

Keravan Opisto sai ainoana kansalaisopistona vuonna 2015 strategista kumppanuusrahaa Europan Unionin hallinnoimasta Erasmus+ KA2 -ohjelmasta. Opiston koordinoima viiden maan yhteinen Telle -hanke päättyi kesäkuussa kiittävien palautteiden saattelemana.

 

Telle_piiri.jpeg

Teaching and Learning for Life -hankeen tavoitteena oli edistää aikuiskouluttajien kansainvälisiä ja ammatillisia taitoja. Pääpaino on ollut innovatiivisissa koulutusmenetelmissä sekä tieto- ja viestintäteknologisissa taidoissa.

 

– Toivomme, että muutkin kansalaisopistot innostuisivat toteuttamaan Tellen kaltaisia hankkeita, Tytti Voutilainen Opetushallituksesta (Erasmus+ -ohjelman Suomen kansallinen toimisto) totesi hankkeen päätösseminaarissa 9.6. Keravalla.

 

Hanketta on toteutettu yhdessä islantilaisen, saksalaisen, norjalaisen ja virolaisen partneriorganisaation kanssa. Kukin partneri järjesti viisipäiväisen koulutustapahtuman, lisäksi toteutettiin kaksi opettajavierailua ja paikallisia pilottikursseja. Kaikkien työpajojen menetelmät ja sisällöt ovat kenen tahansa hyödynnettävissä osoitteessa www.etelle2015.com.

 

Tellen avulla liki 900 opettajaa ja opiskelijaa pääsi oppimaan uutta. Hanke järjesti 78 työpajaa opettajille ja 47 paikallista pilottikurssia. Oppia saatiin mm. nettisivujen päivityksessä, kännykkäkuvauksessa, verkkomarkkinoinnissa, kierrätyskäsitöissä, ulkoilmamaalauksessa sekä erilaisissa kielten ja psykologiaan ja oppimiseen liittyvissä työpajoissa. Lisäksi on tanssittu, opittu runsaasti tutustumis- ja ryhmäytymisleikkejä ja vietetty aikaa kansainvälisessä seurassa.

 

Hanke päättyi Keravalle loppuseminaariin 7.-11.6. 30 kansainvälistä vierasta vietti viisi tiivistä päivää Tuusulanjärven maisemissa. Suomalaiset opettajat johdattivat mm. mindfulnessin, kirkkovenesoudun, hopealusikkakorujen sekä Asahin maailmaan.

 IMG_5867.JPG

– Erityisiä hankkeen onnistumisia olivat muun muassa nettisivun luominen viiden maan yhteistyönä, opettajien parantuneet tieto- ja viestintäteknologiset taidot sekä uudet opetusideat, jotka on viety heti käytäntöön, kertoo hankkeen yhdessä Mari Raatikaisen kanssa suunnitellut taitoaineiden suunnittelijaopettaja Aune Soppela.

 

Hankkeen antiin on kuulunut myös kansainvälisten kommunikointitaitojen ja verkostojen kasvaminen sekä ollut opettajien oman elinikäisen oppimisen edistäminen.

 

– Tunnelma tapahtumissa on ollut todella hyvä, hankekoordinaattori Sanna Iranta toteaa.

 

Tulevaisuudessa hankekumppanit aikovat tehdä yhteistyötä esimerkiksi suorien opettajavaihtojen merkeissä.

IMG_5798.JPG

 

Telle pähkinänkuoressa:

  • 78 työpajaa
  • 323 opetustuntia
  • 47 paikallista pilottikurssia
  • 104 opettajaa kansainvälisellä liikkuvuudella, 752 paikallista opiskelijaa ja opettajaa

 

Lisätietoa hankkeesta: www.etelle2015.com

Lisätietoa Erasmus+ ohjelmasta aikuiskoulutukselle: http://www.cimo.fi/ohjelmat/erasmusplus/aikuiskoulutukselle

 

 

kesä 01
Englannin opiskelijat Agatha Christien jalanjäljissä

Mari Heikkinen

ABC-murhat, Kuolleen miehen huvimaja ja Kohtalon portti. Kohti näitä ja monia muita Agatha Christien dekkarien tapahtumapaikkoja lähti äitienpäivänä neljätoista innokasta englannin opiskelijaa Keravan Opistosta.

Torquay Englannin Rivieralla

Englannin opintomatka suuntautui tänä vuonna Torquayhin, Englannin Rivieraksikin kutsutulle Torbayn alueelle Lounais-Englantiin. Perillä odotti viikon intensiivinen englannin kielen opiskelu Torquay International Schoolissa (TIS) sekä runsas Agatha Christie painotteinen oheisohjelma.

IMG_2688.JPG

Opiskelu kielikoulussa

TIS tarjosi erinomaiset puitteet englannin opiskelulle. Aamupäivisin jokainen opiskeli omaa tasoa vastaavassa kansainvälisessä ryhmässä ja parina iltapäivänä suomalaisryhmissä. Koulussa oli samanaikaisesti opiskelijoita mm. Sveitsistä, Saksasta, Japanista ja Omanista. Varsin kansainvälistä joukkoa siis!

Kaupunkiin tutustumista

Koska oltiin Torquayssa, kuuluisan dekkaristi Agatha Christien synnyinkaupungissa, tutustuttiin moniin hänen elämäänsä liittyviin paikkoihin. Kaupunkikiertokävelyllä näimme mm. Princess -laiturin, jossa Agathalla oli lapsena tapana käydä rullaluistelemassa, sekä Grand Hotellin, jossa Agatha vietti kuherruskuukautta ensimmäisen miehensä Archie Christien kanssa jouluaattona 1914.

IMG_2692.JPG

Lähellä koulua sijaitsi sairaala, jossa Agatha työskenteli sairaanhoitajana ensimmäisen maailmansodan aikaan. Sairaalan apteekissa töissä ollessaan Agatha oppi paljon myrkyistä, mitä tietämystä hän myöhemmin käytti kirjoissaan.

Greenway House

Oheisohjelman kohokohta oli vierailu Agatha Christien kesäkodissa Greenwayssa. Oppaat kertoivat mielenkiintoisia asioita niin talosta kuin sen suuresta puutarhasta. Näimme mm. nuken, jolla Agatha leikki lapsena ja hänen makuuhuoneessaan pääsimme kuulemaan Agathan ääntä vanhalta nauhoitukselta. Talo oli täynnä tavaroita, joita Agatha ja hänen toinen miehensä arkeologi Max Mallowanin olivat tuoneet matkoiltaan.

IMG_2741.JPG

Eden Project

Opintoviikon päätteeksi kävimme vielä Eden Projectissa Cornwallissa. Sen on suunnitellut Sir Grimshaw ja se on yksi Englannin tämän hetken suosituimmista nähtävyyksistä. Eden Projectissa on vanhaan louhokseen rakennettu valtavat suuret kasvihuoneet, biomit, joissa pääsee näkemään ja kokemaan niin sademetsän kuin Välimeren ilmastot.

IMG_2914.JPG

Oli hienoa kulkea Agatha Christien jalanjäljissä, mutta suurin anti matkasta oli kohentunut englannin kielen taito ja ennen kaikkea uusi rohkeus puhua kieltä. Varsinkin ne opiskelijat, jotka majoittuivat isäntäperheissä, pääsivät näkemään aitoenglantilaista elämää ja puhumaan äidinkielisten kanssa arkipäivän tilanteissa.

Opintomatka järjestettiin Keravan Opiston ja aikuisopistojen kielimatkoihin erikoistuneen White House EG:n yhteishankkeena. Matkanjohtajana toimi Keravan Opiston kielten suunnittelijaopettaja Mari Heikkinen.

Tämä oli järjestyksessä 4. yhteistyönä järjestetty matka. Aiemmat matkat ovat suuntautuneet Yorkiin, Chesteriin ja Bournemouthiin. Saa nähdä mistä löydämme itsemme ensi keväänä.

maalis 28
Keravan Opiston opettajat vaihdossa Saksassa

Opintovapaata viettävä opiston suunnittelija-koordinaattori Mari Raatikainen haastatteli kädentaitojen suunnittelijaopettaja Aune Soppelaa:

 

Aune, kerrohan lukijoillemme, että mikä tämä opettajien vaihtoviikko oikein oli?

Meiltä laitettiin kaksi opettajaa vaihtoon helmikuussa 2017, kun minä ja kädentaitojen tuntiopettaja Marjo Vainio olimme opettamassa saksalaisessa kansalaisopistossa nimeltä Kreisvolkhochshule Börde. Opettajien vaihtoviikko on osa opiston kansainvälistä Telle-hanketta.

 

Valotatko hieman Telle-hanketta?

Telle eli Teaching and Learning for Life in Europe on kaksivuotinen täydennyskoulutushanke, johon opisto sai rahoituksen Euroopan Unionin Erasmus+ -ohjelmasta.  Tämän KA2 -hankkeen tavoitteena on oppia uusia ideoita ja parhaita käytäntöjä muista aikuisoppilaitoksista ja levittää ne kaikkien käyttöön Telle-portaalissa.

Keravan Opisto koordinoi hanketta, jonka muut kumppanimaat ovat Saksa, Norja, Islanti ja Viro.

 

Aune Soppela esittelee opiston muita kursseja.JPG

Miksi Keravan Opiston opettajavaihto suuntautui juuri Saksaan?

Saksa valikoitui kumppaniksi edellisen hankkeen kautta. Börden kansalaisopistossa innostuttiin ajatuksesta saada uusia kursseja ja ideoita Suomesta heidän omaan kurssitarjontaan.

 

Mitä te siellä Saksassa opetitte ja millä kielellä?

Me vedimme kahdeksan käsityökurssia, joihin osallistui yhteensä 65 paikallista harrastajaa ja tuntiopettajaa. Opetuskielenä oli englanti, mutta kaikki saivat varmasti virkistävän englanti-saksa -kielikylvyn.

Käsitöiden opettamisessa on hyvä aina käyttää apuna mallioppimista, vaikka ei yhteistä sujuvaa kieltä olisikaan. Hyvät etukäteisvalmistelut ja kuviin perustuvat opetusmateriaalit auttoivat eteenpäin.

 IMG_1943.JPG

Mikä oli parasta?

No ilman muuta parasta oli se samanhenkisyys ja innostuneisuus, mikä on ominaista aikuisoppijoille kaikkialla.

Opiskelijat olivat motivoituneita ja imivät ideoita myös kädentaitojen näyttelyiden kuvakirjoista, joita veimme mukana. Kurssilaiset alkoivat etsiä lisätietoa netistäkin. Heille nämä meidän ideamme edustavat uudenlaista käsityökulttuuria, jota Saksan opistoissa ei ehkä ole niin paljon vielä ollut.

Mielenkiintoista oli myös oppia tuntemaan saksalaista kansalaisopistoa ja todeta, että aika samanlaisten asioiden kanssa painitaan.


Mikä oli haastavinta?

Haasteellisinta oli etukäteisvalmistelu, jotta saimme tuotua matkalaukuissa kaiken mahdollisen materiaalin ja työvälineet kursseille. Tietenkin myös rajallinen kielitaito asetti omat haasteensa, ja lyhyen lukiosaksan aikoinaan lukenut saikin tehokkaan kertauskurssin.

 IMG_1973.JPG

Miten viikko kaiken kaikkiaan meni noin niin kuin omasta mielestä?

Ainakin asiakkaiden palautteiden perusteella kurssit menivät hyvin, ja asiakkaat olivat tyytyväisiä uusiin oppeihin. Me olimme myös erittäin tyytyväisiä ystävälliseen ja huomaavaiseen kohteluun, jota saimme paikallisilta kollegoilta. Erityisesti paikallisen vastuuopettaja Lothar Rummelin ja hänen vaimonsa vieraanvaraisuus säilyy mielessämme.

 

Mitä Telle-hankkeessa on tehty ja ketkä siihen ovat osallistuneet?

Hankkeeseen osallistuvista opistoista kartoitettiin etukäteen opettajien täydennyskoulutustarve ja osallistumishalukkuus. Hankkeen ohjelma suunniteltiin tämän pohjalta. Mukana on ollut pääasiassa opistojen tuntiopettajia sekä päätoimisia opettajia ja suunnittelijoita.

Telle-hankkeeseen sisältyy kaksi opettajien vaihtoviikkoa sekä kansainvälinen täydennyskoulutustapahtuma kussakin osallistujamaassa. Kaiken kaikkiaan hankkeen aikana toteutetaan noin 90 työpajaa.

Tapahtumat on teemoitettu eri ainealueiden mukaan: Virossa kädentaidot, Saksassa kielten opetus, Islannissa taide, Norjassa erityisopetus sekä Suomessa kierrätyskäsityöt ja muita suomalaisia teemoja kuten asahi ja lavis.

 

Miten nyt tästä eteenpäin?

Telle-hankkeen kansainvälinen lopputapahtuma pidetään täällä Keravalla 7.–11.6.2017. 

Hankkeen jatkoksi suunnittelemme hakevamme Erasmus+ -ohjelmaan kuuluvaa KA 1 -täydennyskoulutushanketta. Siinä opistojen opettajat voivat opiskella syvemmin tässä hankkeessa esiteltyjä teemoja kumppanimaissa tai muualla. Tarkoituksenamme on järjestää Keravalla ja tulevissa kumppanimaissa myös kansainvälisiä Epale-kursseja.

Lue lisää Epalen toiminnasta ja kursseista.

maalis 20
Tasapainoile kaatumista vastaan!

Samalla lailla kun lumi yllättää autoilijat niin liukastelu on jokatalvinen ja -keväinen ilmiö. Yhä useammin joutuu kävelemään kieli keskellä suuta, kun liukkaat tiet ja kadut olivat reippaan kävelemisen esteenä. Mitä enemmän on kantamuksia mukana niin sitä haastavammaksi tasapainoilu muuttuu. Erilaiset liukuesteet kenkiin ovat hyvä apukeino talven liukkailla keleillä.

Pysy pystyssä!

Hyvä kehon hallinta lisää tasapainokykyä ja siten mahdollisesti estää kaatumisia. Oman kehon tuntemus ja hallinta parantavat luottamusta oman kehon hallitsemiseen, jolloin kaatumista tarvitse pelätä niin paljon. Tasapainoharjoitteiden myötä saadaan kokemuksia siitä, ettei pieni horjahdus välttämättä johdakaan kaatumiseen ja keho tottuu tekemään oikeat korjausliikkeet tarvittaessa.

Tiesithän tämän?

Kaatumisia ehkäisevään liikuntaharjoitteluun kuuluu tasapaino- ja liikkumiskykyä sekä lihasvoimaa kehittäviä harjoitteita. Hyvä kestävyyskunto ehkäisee sairauksien syntyä ja on keskeinen osa monen sairauden hoitoa. Tämän vuoksi se voi myös vähentää alttiutta kaatumisille. Terveysliikuntasuosituksen mukaisen päivittäisen 30 minuutin liikuntasuorituksen voi kerätä myös vaikkapa 10–15 minuutin jaksoina. Hieman rasittavampaa liikuntaa jossain muodossa on hyvä tehdä vähintään 2–4 kertaa viikossa.

Käytännön vinkit

Tasapainoharjoittelu on tehokkainta kaatumisten ehkäisyä. Monet liikuntalajit ja -muodot, kuten maastossa lenkkeileminen, hiihtäminen, tanssiminen tai pallopelit kehittävät tasapainoa. Esimerkiksi suomalainen terveysliikuntamuoto asahi, joka yhdistää itämaisen ja länsimaisen liikunnan elementtejä, kehittää tehokkaasti asennonhallintaa ja sopii hyvin tukemaan kehon hallintaa tasapainoa vaativissa tilanteissa.

Ohessa muutama kotona tehtävä tasapainoharjoite:

 


 


 


helmi 21
Vanhemmasta vanhemmuuden asiantuntijaksi

Äitiys on ollut helsinkiläiselle Elina Kauppilalle kasvattava kokemus. Hän kiinnostui vanhempana jaksamiseen ja perheen vuorovaikutukseen liittyvistä asioista niin paljon, että opiskeli vuonna 2013 vuorovaikutusohjaajaksi ja 2014 Thomas Gordonin kehittämän Toimiva perhe -mallin ohjaajaksi. Myös mindfulnessiin perehtynyt Kauppila on julkaissut aiheesta kaksi kirjaa (Kamalan ihana päivä, sekä Ihana perhe, Viisas elämä 2016) ja kouluttanut vanhempia useamman vuoden.

 – Perhekursseja on antoisaa pitää, koska niille on niin selvästi suuri tarve, Kauppila kertoo. – Vanhemmat ovat huomanneet, ettei uhkailu ja rankaiseminen ole ok, mutta toisaalta eivät tiedä, miten perhe sitten voisi elää sovussa. Vanhemmat haluaisivat tietää, mitä tehdä esimerkiksi kohdatessaan huonosti käyttäytyvän lapsen tai lapsen, jolla on tunnekuohu.

elina kauppila.jpg

Helmikuun puolivälissä Keravan Opistolla pidetty Kohtaa lapsesi sopuisasti arjessa -luento houkutti paikalle runsaasti kiinnostuneita vanhempia. Luento keräsi myös kiittävää palautetta. Maaliskuun 6. opistolla alkaa Kauppilan luotsaama Ihana perhe -kurssi. Neljän maanantai-illan kurssilla paneudutaan arjen haasteisiin ja opetellaan tietoisen hyväksyvän läsnäolon eli mindfulnessin perusteita sekä aikuisille että lapsille.

Kurssit parantavat Kauppilan mukaan perheen sisäistä hyvinvointia. – Se on minulle sydämen asia.

– Teemme kurssilla harjoituksia kunkin omasta tilanteesta käsin, näin jokainen saa apua suoraan henkilökohtaiseen elämään, Kauppila lupaa.

Ihana perhe- kurssille ilmoittaudutaan viimeistään 27.2. osoitteessa opistopalvelut.fi/kerava. Kurssitunnus 130001.

1 - 10Seuraava
Ajankohtaista ja ajatonta Keravan Opistolta