tammi 24
Keravan Opiston käsityömatka Gotlantiin 10.-14.8.2016

Marjo Vainio

Keskiviikko 10.8.
Heti aamulennon ja majoittumisen Best Western Strand -hotelliin jälkeen siirryttiin hotellin vieressä sijaitsevan Gotlandssmyckenin tiloihin. Kuuntelimme esitystä Gotlannin maaperän synnystä, koostumuksesta, ja sen ainutlaatuisista fossiileista, kalkkikivisestä maaperästä ja raukeista. Esittelyn jälkeen matkattiin bussilla tutkimaan, kokemaan sekä näkemään kuultua. Gotlandssmyckenin edustaja oli mukana Lickershamnin rannalla ja analysoi heti löydöt.

Iltaa oli vielä jäljellä, ja lähes kaikki suuntasivat vielä kaupungille etsimään hyvää ruokaa ja tutustumaan Visbyn tunnelmaan.

Torstai 11.8.
Koko torstaipäivä oli varattu bussiretkelle, joka suuntasi saaren keski- ja itäosiin tutustumaan paikallisiin käsityöläisiin ja lampaiden kasvatukseen, jalostukseen sekä villan hyödyntämiseen - maisemaa ja luontoa unohtamatta. Koko reitin pituus oli noin 150 km.

Barbro Sandell painaa kankaita 1700-luvulta olevien ruotsalaisten painokuosien malleilla. Hän esitteli toimintansa taustaa ja tuotteita putiikissaan. Teimme ostoksia, nautimme miljööstä ja sen tunnelmasta. Liikkeessä oli myynnissä kankaita, niistä ommeltuja liinoja ym. sekä muita printtikuosisia tuotteita. 

Seuraavaksi oli taas vuorossa saaren ihmeellinen luonto, nyt ihailimme itärannan raukkialuetta. Aurinko paistoi ja pieni kävelyretki virkisti bussimatkan keskellä.

Lounaan jälkeen vierailimme Lyessä, paikallisen käsityöläisten osuuskunnan myymälässä. Teimme aina piristäviä ostoksia, hankimme tuliasia ja kaikilla oli hyvä mieli. Varmasti myös Lyessä tämä Keravan Opiston matkaseurue muistetaan pitkään.

Gotlannin saarella sanotaan olevan enemmän lampaita, kuin mitä siellä on asukkaita. Kiharakarvaisia lampaita näkyikin laitumilla pitkin saarta. Bussi vei meidät lammasfarmille, jossa on erikoistuttu kihara- ja pitkäkarvaisten lampaiden jalostukseen. Upeat vuodat ja nahkatuotteet kertoivat onnistuneesta työstä.

Lampaanvillasta kehrätään tietenkin myös lankaa. Saarella on oma Gotlands Spinneri. Kehräämö toimii talviaikaan, mutta perheyritys toivotti meidät tervetulleiksi ja esitteli toimintaa.

Kiertoajelu alkoi olla lopuillaan, mutta bussimme kurvasi vielä päivän päätteeksi kapealle sivutielle, josta oli upeat näköalat merelle. Horisontissa siinsivät Stor ja Lilla Karlsö. Sen verran bussi pysähtyi, että saimme vielä ihailla ja maistaakin saaren omaa marjaa, Svartbäriä. Se muistutti meidän villivadelmaa ja väriltään hiukan mesimarjaa.

Perjantai 12.8.
Visbyssä järjestetään pohjoismaiden suurin Keskiaikatapahtuma. Vuonna 2016 tapahtumassa vieraili n. 40 000 kävijää. Keskiaikamarkkinat olivat matkan tärkeintä antia. Markkinat kestävät aina reilun viikon mutta 1-2 pv:n aikana ehti kuitenkin nähdä melko kattavasti käsityötarjonnan. Markkinoilla oli n. 170 kauppiasta. Keskiaikatapahtumaan liittyy suuri määrä muutakin, yhteensä noin 500 erilaista tapahtumaa, mm. turnajaiset, kirkkokonsertteja, katuteatteriesityksiä, taikuruutta, taituruutta ja mitä kaikkea nyt keskiajan juhliin ja kansan yhteisiin tapaamisiin nyt kuuluikaan. Myös koko Visbyn vanha keskusta kehämuurin sisällä näytti siirtyneen tälle historialliselle aikakaudelle. Illan päätteeksi monet suuntasivat vielä turnajaisiin. Kokemus oli ainutlaatuinen mahtavien hevosineen ja uljaine ritareineen.

Lauantai 13.8.
Lauantaina oli monta vierailu- ja tutustumiskohdetta mistä valita. Visby on ruusujen kaupunki, sen kujilla ja kaduilla on tunnelmaa, kuuluisassa Botaniska Trädgårdenissa oli paljon erilaisia kasveja ja kukkia. 

Keskiaikamarkkina-alue oli aivan hotellin vieressä, joten sinnekin oli vielä helppo poiketa. Kaupungilla liikkuvat matkalaisetkin houkuttelivat siihen omalla, viimeistellyllä tyylillään.

Ensimmäisenä matkapäivänä kerättiin kiviä ja fossiileja. Gotlandssmyckenin tiloihin oli vielä mahdollista poiketa hiomaan itselleen koru, siellä ketju- ja ananaskorallit saivat uuden muodon. Joka tapauksessa ainutlaatuiset fossiilit jäivät mieleen ja muistoksi tästä matkasta.


Sunnuntai 14.8.
Sunnuntaiaamuna nopeimmat ehtivät vielä viimeisille tuliaisostoksille, mutta kotiinkin oli lähdettävä. 

Ja sekin selvisi, vuonna 2017 tutustumme saamelaisuuteen ja saamen käsitöihin. Tervetuloa kaikki mukaan!

gotlanti kooste.jpg