tammi 14
Tule mehiläisten avulla parantamaan maailmaa

​Keravan Opistolla alkaa 11.3.  yhdeksän kerran mittainen kurssi nimeltä Mehiläishoito ja hunajan tuotanto. Kurssi ei ole uutuuskurssi vaan pikemminkin perinne, koska Outi Koskinen on ollut opettamassa Opistolla mehiläisten saloista jo viisi kertaa.  Kurssin erityisyydestä kertoo se, että osallistujista kauimpaa tulleet ovat matkanneet vuosien mittaan Keravalle 2-3 tuntia autolla.

mehiläiset_lehti.JPG

Kurssin opettajana toimii pientilallinen mehiläisammattitarhaaja Outi Koskinen, jolla on mehiläisiin ollut läheinen yhteys jo toistakymmentä vuotta. Hänestä tuli tarhaaja ikään kuin vahingossa kun naapurustosta karannut mehiläisparvi valtasi hänen kotitilansa saunan piipun. Toki asian päätöstä tuki kotitilalle edellisvuotena istutetut vadelmapensaat, jotka tarvitsivat kiperästi pölyttäjiä. Tästä hetkestä on 14 vuotta ja moni asia minkä Koskinen on itse oppinut oman käden kautta tai tehdessään mehiläisammattitarhaajan tutkintoa, tulee jaetuksi tällä kurssilla ensin teorian muodossa mutta viimeisellä kerralla myös käytännön vierailulla toukokuussa Koskisen mehiläistarhassa Turengissa toukokuussa.

mehiläiskurssi10.jpg

Koskista kiehtoo monet asiat mehiläisissä. Hän kokee mehiläisten opettavan hänelle luonnon kunnioittamista juuri sellaisena kuin se on. Hän tietää olevansa kokeilunhaluinen persoona ja mehiläiset opettavat häntä joka päivä. Hän näkee myös tärkeänä jatkaa vanhojen perinteiden ylläpitämistä.

mehiläiset2_lehti.JPG

Kurssin ensimmäinen kerta keskittyy osallistujien tutustumiseen ja syihin miksi olivat valinneet juuri tämän kurssin. Motivaatiotekijöitä on perinteisesti ollut yhtä monta kuin osallistujaa. Ilahduttavaa on, että suurella osalla osallistujia on huoli luonnosta ja mehiläisten vähyydestä pölyttäjinä. He haluavat omalta osaltaan pelastaa luonnon tilaa eikä se hunaja ole ollenkaan ensimmäinen syy osallistua kurssille. Toinen tyypillinen syy kurssille osallistumiseen on maaseudulle muuttaminen ja vapaa-ajan lisääntyminen esim. eläkkeelle jäämisen seurauksena.  Monella on ensimmäistä kertaa mahdollisuus tehdä se, mistä he olivat aiemmin haaveilleet. Kolmas tyypillinen ryhmä on osallistujat, joiden vanhemmat ovat tarhanneet mehiläisiä tai ovat olleet hunajan superkuluttajia, joten tämä rakkaus mehiläisiin tai hunajaan on tullut monille jo äidinmaidosta. Varmasti osallistujissa on myös sellaisia, jotka haluavat valistaa itseään hyvissä ajoin ennen päätöstä alkaa tarhaajaksi.

mehiläiskurssi3.jpg

Mehiläistenhoito vaatii sitoutumista ja vie aikaa sekä aluksi myös rahaa. "Ihan sama minkä eläimen ottaa, siitä on huolehdittava. Ja mehiläisten suhteen voi aiheuttaa muille mehiläistarhaajille vahinkoa, jos ei hoida omaa osuuttaan. Kysy itseltäsi oletko valmis hakemaan mehiläisparvesi naapurin savupiipusta", muistuttaa Koskinen ennen tarhauspäätöstä. "Pitää myös muistaa, että pesille ei voi mennä joka kelillä vaan ilmoja pitää tarkkailla milloin se on mehiläiselle parasta", sanoo Koskinen. Rahaa aluksi kuluu hankintoihin kuten mehiläishaalari, mehiläiset, hoitokalusteet ja linkousvälineisiin mutta harvassa harrastuksessa voi muutaman vuoden päästä saada vähän noista rahoista takaisin hunajan myyntitulona.

mehiläiskurssi2.jpg

Opiston kurssi jatkuu kevääseen asti käyden läpi mm. mehiläisyhdyskunnan toiminnan, tarhauspaikat, mehiläistarhaajan vuosikellon, hoitoon tarvittavat varusteet ja lainsäädännön. Toivottavasti tämän kurssin avulla pölyttäjät lisääntyvät myös Keravalla.

Ilmoittautuminen kurssille:

https://opistopalvelut.fi/kerava/course.php?l=fi&t=1413