marras 26
Ompelutalkoilla apua vanhuksille

​Keravan Opiston taitoaineiden suunnittelijaopettaja Aune Soppela on syksyn ajan koordinoinut kurssia nimeltä Ompelutalkoot. Ideana tällä syksyn kurssilla oli vapaaehtoisten avulla tehdä sarjatuotantona pyörätuoliulkoiluvaatteita palvelutaloihin.  Aune kertoo hankkeen menestyksekkäästä etenemisestä seuraavasti:

Keravalaiset ovat oppineet tuomaan käyttämättä jääneitä kankaita ja lankoja Opistolle ja näin saan jatkuvasti materiaaleja lahjoituksena. Siksi perustin viime vuonna opistolle hyväntekeväisyysryhmän, joka kokoontui kerran viikossa neulomaan, virkkaamaan ja ompelemaan tuotteita eri kohteille.

IMG_3613-min.JPG

Heidän käsistään syntyivät hartiahuivit, sukat ja kintaat sekä asunnottomien yöhön että vanhuksille hoivakoteihin. Päivi Wilen sai myös jaettavaksi eri kohteisiin kaulahuiveja, pipoja ja lasten vaatteita ja asusteita ensikoteihin, Polku- hankkeelle että myös Hannu ja Kerttu- hankkeessa tarvitseville.

IMG_3621-min.JPG

Kun tällaisia tuotteita oli ryhmä tehnyt riittämiin, palveluasumisen päällikkö Mikko Männikön ideasta aloimme kehittää pyörätuoliulkoiluun sopivia vaateparsia viime keväänä. Käsityönopettajaksi opiskeleva Vilma Virtanen teki kanssani sovituskappaleet jalkapussista ja viitasta, jotka ovat helppo pukea pyörätuolissa istuvalle.

IMG_3609-min.JPG

Materiaalit setteihin sain melkein kaikki lahjoituksina syksyyn mennessä– loppujen lopuksi tarvitsin ostaa vain 4 fleecepeittoa ja ompelulangat. Kaikki muu oli kierrätettyä, suurimmaksi osaksi käyttämätöntä kangasta. Lahjoituksia sain eniten yksityisiltä henkilöiltä, Artistiasulta sekä Tyykipuodista. Samoin Kirsikka kierrätyskeskus lahjoitti välivuoriksi fleecepeittoja.

Valmistuva rivi työpajassa.jpg

Ompelutalkoot pidettiin yhtenä viikonloppuna syyskuussa. Vapaaehtoisia ompelijoita oli mukana viikonlopun aikana 8 henkilöä. Materiaaleista saatiin kaiken kaikkiaan 9 settiä, joita sitten viimeisteltiin ompelu- ja hyväntekeväisyysryhmissä. Vaatteiden lisäksi vietiin kaupungin palvelutaloihin Hopeahoviin ja Vommaan myös pipoja sekä kintaita ulkoiluhetkiä varten.

Mirja pukeutuneena.jpg

Projektista jäi hyvää tietotaitoa hyödynnettäväksi jatkossakin. Nyt meillä on hyvät kaavat ja Opiston ompeluryhmiin voi nyt tulla tekemään vaatteita tarvitseville sekä lukukauden aikana että erillisellä viikonloppukurssilla toukokuussa. Asiassa syntynyttä ammattitaitoa jaamme muille tekijöille opettajien tapaamisissa sekä muissa tapahtumissa.

Kirjoittaja: Aune Soppela - taitoaineiden suunnittelijaopettaja, Keravan Opisto