syys 05
Kuljetaan yhdessä kohti kolmatta ikää!
Tultaessa tien risteykseen, joku kauhistuu
tie näyttää päättyvän 
toinen havahtuu
sydämestään ilahtuu
maisemat avartuvat
voin valita.

 

Luettuani Irja Askolan runon pysähdyin miettimään itseäni ja omaa tapaani reagoida tullessani tien risteykseen. Mitä oikeastaan tunnen? Tiedän, että olen itse rakentanut sen maailman, jossa elän, mutta tiedän myös, että aina en ole voinut valita itselleni mieleistä vaihtoehtoa, koska on pitänyt ottaa huomioon toiset ihmiset ympärilläni. 

Lopputulokseen, tähän hetkeen, olen kuitenkin voinut vaikuttaa itse eniten. Elämän risteyskohdissa olen kuitenkin aina tunnistanut selvästi ympärilläni olevat ihmiset. He ovat valintojani vahvasti ohjaava peili, josta olen koko ajan nähnyt itseni ja jonka muodostama kuva on lähes aina vaikuttanut päätöksiini. Joskus ehkä liiaksikin, koska tiedän kuitenkin olevani päävastuussa omista valinnoistani. 

Edessäni on elämän tuoma muutos, risteyskohta, jonka haluan kohdata valmistautuneena, en ajautua tai syöksyä siihen. Kaivan siis omasta kokemusmaailmastani ne keinot toimia ja vastata muutokseen, joilla olen ennenkin vastaanottanut elämässäni tapahtuneita muutoksia. 

Vai kaipaanko elämääni muutosta, aktiivisesti? Vaikka en kaipaisi, välillä on hyvä muuten vain pysähtyä ja kysyä: Tunnenko todella itseni? Vai olenko omaksunut itsestäni kuvan, jota puolisoni, vanhempani, lapseni, ystäväni tai työnantajani minulle heijastavat? Olisiko aika miettiä, mitä ja kuka olen, jos en ole puoliso, vanhempi, lapsi, ystävä tai työntekijä? Olen oman historiani tulos, mutta tunnenko oman elämäni tähänastisen osan?

Napolin lahti MW (002).jpg

Kuva:  Martta Wendelin: Napolin lahti / yksityiskokoelmasta

Ajattelen, että ihmisen elämä on 365 astetta – siis ympyrä, pyöreä kuin laivan ruori. Mutta olenko oman alukseni kippari? Olenko ruorissa ohjaamassa purttani vai ajelehtiiko se vailla päämäärää tai kenties toisten antamien koordinaattien mukaisesti?

Kurssilla "Kohti kolmatta ikää"  tavoitteena on auttaa Sinua tekemään kokonainen ympyrä elämästäsi: tutkiskelemaan omaa elettyä elämääsi, kartoittamaan tulevaisuuden toiveitasi ja ohjaamaan kulkuasi niiden suuntaan.  

Kirjoittaja: Kirsi Sukula-Ruusunen

Ilmoittaudu mukaan kurssille!

140026 KOHTI KOLMATTA IKÄÄ (4x4t)
Opetuspaikka: Keravan lukio ja aikuislukio lk. 
Päivä ja kello: Ti: 17.30-20.45
Syyslukukausi: 8.10.2019 - 19.11.2019 
Kouluttajina: HL, työnohjaaja, sairaanhoitaja Kirsi Sukula-Ruusunen ja FT työnohjaaja, valmentaja Anni Tsokkinen.