elo 19
Afrikkalainen tanssi valloittaa
Pirkko Kyttälä, 75, on harrastanut afrikkalaista tanssia Keravan Opistossa yli 20 vuotta. Laji ei ole kadottanut viehätystään vuosikymmenten varrella: ”Tunnille on aina kiva tulla. Se on semmoista iloista oppimista.”

Iän myötä on luonnollista, että oma keho ei ole yhtä jäntevä, taipuisa ja kestävä kuin nuorempana. Kun löytää itselleen oikean lajin, omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on antoisampaa.

– Koen, että olen ikäistäni liikkuvampi ja ehkä paremmassa kunnossakin. Teen puutarhassa töitä ja olen paljon jalkojen päällä. Minulla on aika vahvat jalkalihakset ja jaksan olla kyykyssä vaikka miten kauan aikaa. Afrikkalainen tanssi vaikuttaa kaikkeen tekemiseen ja olemiseen, koska se on ihanan energisoivaa, Pirkko kertoo.

Pirkko on aina pitänyt tanssimisesta. Paritanssiharrastus lopahti siihen, että häntä ei koskaan tultu hakemaan. Siitä syystä häntä alkoivat kiehtoa lajit, joissa pystyi tanssimaan itsekseen. Pirkko hakeutui itämaisen tanssin tunneille. Kerran tunneilla oli sijainen, joka opetti afrikkalaisen tanssin liikkeitä. 

– Mä ajattelin, että tämä on kivaa. Samaan aikaan huomasin, että Keravan Opistossa pystyi tutustumaan lajiin syvemmin. Kun mieheni kuoli, jatkoin afrikkalaista tanssia, koska halusin tanssia hurjasti suruni pois. Tein kolme vuotta työtä, että pääsin surusta, mutta aina jaksoin mennä tanssitunnille.

Pirkko_tanssii_1.jpgPirkko_tanssii_2.jpg

Kokonaisvaltaista liikuntaa
Salissa kaikuu vahva rytmikäs musiikki. Jalat astelevat voimakkaasti, kädet tekevät isoja kaaria ilmassa ja rintakehä työntyy eteen taakse.

– Kun kuulen musiikin rytmin, jalka ja keho alkavat itsestään vispata. Tunnilla tanssitaan yksin, mutta kuitenkin yhdessä sen porukan kanssa. Se luo sellaista kivaa tunnetta. Olen oppinut olemaan kehollisesti rento olematta kuitenkaan veltto. Niska- ja hartiaseutu saavat hyvää liikuntaa, kun tanssissa heilutetaan paljon käsiä, olkapäitä ja yläselkää, Pirkko  sanoo.

– Nautin siitä, että jokainen saa tehdä oman kykynsä mukaan eikä tarvitse tehdä täysillä. Kaikki liikkeet voi tehdä pienesti ja tyylikkäästi, vaikka opettaja tekisikin samat liikkeet paljon isompina. Minä olen minä ja teen omalla tyylilläni. Kukaan ei tässä lajissa arvostele sitä, mitä kukin tekee. Hyvä ja innostava opettaja on ensiarvoisen tärkeä.

Keravan Opistossa on alusta asti opetettu pääasiallisesti länsiafrikkalaisia tansseja ja lauluja. Rytmi, tanssi ja laulu kulkevat käsi kädessä ja tukevat toisiaan. Monet tanssit ovat alunperin liittyneet tiettyihin juhliin ja rituaaleihin. Nykyään niistä nautitaan vapaammin erilaisissa juhlissa ja tapahtumissa. Musiikki ja tanssi kuuluvat vahvasti myös arkeen ja yhdessä olemiseen.

– Jos elämässä on paljon iloa, se näkyy koko olemuksessa. Olen ollut aina kova hikoilemaan ja vähän hävennyt sitä, mutta tässä lajissa saa ja pitää hikoilla. Olen oppinut hyväksymään sen ja omat muotoni.

– Minulla on lisäksi ollut aina aika huono ryhti. Tanssin ansiosta tuntuu kuin olisin kasvanut pituutta ja selkäni olisi suoristunut. Koen olevani aiempaa itsevarmempi. Muutenkin omaan kehoon tulee kiinnittäneeksi enemmän huomiota ja haluan hemmotella itseäni enemmän.

– Niin kauan kuin vaan pystyssä pysyn, haluan harrastaa tätä lajia, Pirkko naurahtaa.

Teksti ja kuvat Taija Kuula, Keravan Opiston afrikkalaisen tanssin opettaja

Afrikkalaisen tanssin kurssit Keravan Opistossa syksyllä 2019:
Senioriafro (rauhallisempi tempo, ei hyppyjä)
Paikka: Sompion koulun juhlasali
Aika: to 29.8.–5.12.2019 klo 16–16.55

Afrikkalaisen tanssin alkeiskurssi
Paikka: Sompion koulun juhlasali
Aika: to 29.8.–5.12.2019 klo 17–17.55